RSS

Atlanta Convergence 2014 izlenimlerim -1

05 Mar

Merhaba,

Bu yazı dizimde bu yıl atlantada yapılan Microsoft Convergence hakkında izlenimlerimi kısa kısa sizlerle paylaşmak istiyorum.

Detaylara geçmeden evvel şunu belirtebilirim ki Microsoft Dynamics tarafında AX ‘in ağırlığını ciddi bir şekilde arttırıyor. AX R3 ile Teknolojisinin alt yapısının, sektörel kapsamının ve kullanıcı ara yüzlerinin ciddi bir şekilde değiştiğini söyleyebilirim. Microsoft AX  noktasında vizyonunun artık nerede duracağını bilmiyorum. AX’ a olan bu merak ve ilgiyi katılımcılardan da görmek mümkün. AX ile ilgili oturumlara ve özellikle büyük bir merak konusu olan R3 ile ilgili oturumlara ilgi çok yoğun hatta oturumun yapılacağı yere erken gidemezseniz yer bile bulamayıp dışarda kalabiliyorsunuz 🙂

AÇILIŞ KONUŞMASI

Atlantada hava soğuk ve rüzgarlı. Convergence şehrin merkezinde bulunan Georgia konferans merkezinde ve tam karşında bulunan philips arenada eş zamanlı yapılıyor. Açılış konuşması Philips arenada Kiril Tatarinov (MBS başkan yard.)  tarafından yapıldı. Son 30 dakikasına yetiştim. Genel bir oturum olduğu için müşterilerle ile interaktif bir söyleşi tadından öteye geçmedi ama sunum ve ara geçişler tam bir show business göstergesiydi 🙂

GENEL AX OTURUMU

2. oturumlarda her bir microsoft ürünü için genel bir sunum yapıldı. AX için yapılan sunum yine philips arenadaydı. Bu oturumda da Dynamics AX genel müdür ve ERP bölümü başkan yard. çeşitli müşterilerle beraber bir oturum yaptı. Aldığım kısa notlarım:

  1. Webten satış için güzel bir alt yapı kurulmuş. Bu alt yapı üzerine kataloglarla inşa edeceğiniz ürün yelpazenizi müşterilerinize sunabiliyorsunuz. Web üzerinden ürüne ait birçok karakteristik bilgi (eldeki stok,fiyat,boyutlar, resimler vb) AX içinden ve katalogdan gelen bilgilerle yönetiliyor. Farklı teslimat şekilleri (kargo, mağazadan teslim alma vb) yönetilebiliyor. Webden yapılan satış, elde ürün yoksa direkt üretim modülüne düşüyor. Shop floor(atölye yönetimi) ile ilgili ekranlar bayağı zenginleştirilmiş. Ürünün nasıl üretileceğine ait resim ve videoları üretimdeki kişi tabletinden direkt ulaşabiliyor ve üretim bildirimlerini kolayca yapabiliyor.
  2. Üretilen ürünleri satış ekibi yükleme yapmak için çok sıradışı bir teknoloji kullanıdı. COOL GLASSES (google’ın piyasaya sunduğu gözlüğü gibi) ile kullanıcı taktığı gözlükten hangi sipariş satırında işlem yapacağını seçtiğinde ambarın krokisi karşında görünüyor ve gözlük bir navigasyon gibi depo çalışanını ürüne doğru yönlendiriyor. Çok ilginçti….
  3. Satılan ürünler için bir kendinize ait bir dağıtım yapınız varsa araçlarınıza yükleneceğiniz ve azure tabanlı çalışan bir altyapı ile dağıtım araçlarının rotalarını çıkarabiliyorunuz ve harita üzerinde takip edebiliyorsunuz.Turkcelin simit sarayı kamyonları için yaptığı reklamı hatırlarsanız onun benzeri. Teslimat görevlisi teslim ettiği ürün sonrası size tablete  kalemle e-imza attırıyor ve resim/video çekip siparişi kapatıyor.
  4. Farklı işletim sistemleri üzerindeki (IOS,WINDOWS,ANROID) dyanmics Ax uygulama sayısı arttırılarak sistem mobilize edilmeye çalışılıyor. Masraf ve zaman giriş yönetimi için gösterilen uygulamalar kullanışlı ve kolay görünüyordu.

Microsoft Dynamics AX R3 en güçlü yanlarından birinin yeni depo ve dağıtım yönetimi ve perakende (retail) olduğu çok açık. Resmen ürünü yeni bir seviyeye geçirmişler.

PERAKENDE OTURUMU

Girmek istediğim 3.sunum perakende sunumuydu. Lakin oturum dolduğu için giremedim. Sanal konferansa yüklenmesini bekliyorum.

BI OTURUMU

İş zekası oturumunda bu sefer önlemimi aldım ve yer buldum :). Sunumu 7-8 farklı cihazla yaptılar. bayağı kapsamlı bir sunum oldu.

İş zekası noktasında operasyonel ve yönetimsel raporlara ihtiyaçları için farklı çözüm yöntemleri hakkında bilgi verildi. Öne çıkanlar:

  1. Excele Dynamics-ax eklentisinden sonra Power Query ve power Pilot eklentileri geliyor. AX içinden Sorgu(query) oluşturularak başlanan süreçte XML tabanlı dosyalar oluşturulup Excel üzerinden ve PowerBI üzerinden çok kolay bir şekilde inanılmaz grafiksel raporlar yapılabilecek. Veri birleştirme fonksiyonuda ayrıca güzeldi.
  2. Örneğin il bazında satış bilgilerinizi excele attınız. Sonra bu bilgiyi illerin nufusuna göre karşılaştırmak oranlamak istiyorsunuz. Search mekanizması ile Türkiyenin il nufusu yazınca google, wikipedia vb. kaynaklardan tablo şeklinde olan verileri buluyor ve siz bulunan bu verilerden istediğiniz sutunları alıp bir önceki satış sorguna nüfus bilgisini IE de dolaşmadan kolayca ekleyip raporunuzu zengileştirebiliyorsunuz.
  3. Excel satırları sıkıcı mı geldi? Excel üzerine konulan MAP butonu ile bu tür coğrafik raporlarınızı powertool ve odataprovider ile anında haritada her ilin üzerinde yuvarlak renkli göstergelerle karşınıza gösteriyor ki muazzamdı.
  4. Windows 8 kullanıcıları Mağazada Business Analyzer Toolu indirip test edebilirler.
  5. Raporlamaları ayrıca azure,office 365 ve sharepoint üzerinden PowerBI ilede bulut teknoloji kullanılarak da yapılabiliyor.
  6. Ax içinde Role center zengileştirilmiş ve LYNC ile çalışanların bağlantısı yapılmış.
  7. DEtaylı bilgi için http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=38410

AX TEKNİK OTURUMU

Günün son oturumunda AX teknik bakış oturumuna katıldım. R3 ile yeni gelecek bir çok yeni ekleme var. Öne çıkanlar

  1. R3 ile Tablo ve obje yapılarında ciddi bir artış ve mevcutlara bir değişiklik var. Kötü haber 🙂
  2. Axbuild.exe ile tüm sistemin derlenmesi 3 – 5 saaten 12 dakikalara kadar düşürülüyor.
  3. Life cycle service ile müşteri ve iş ortakları kendilerine yeni versiyonların sanal makinalarını bulut üzerinden kurup kullanabiliyor.
  4. Talep tahmin ( demand forecasting) yapısı anlatıldı. Yeni bir ekleme.
  5. Depo kısmında kullanılan barkod cihazlarından kullanılmak üzere platform bağımsız ve AX içinde yönetilebilen mobil cihaz ekranları ve fonkisyonuları yönetilebileceği bir bir yapı kurulmuş. Dynamics Anywhere artık hükümsüz gibi diyebiliriz.
  6. Depo ve taşıma yönetiminden ötürü ciddi bir altyapı değişikliği öncede belirttiğim gibi söz konusu. Bu oturumda teknik altyapısı üzerinde duruldu.
  7. Master data management ( MDM) adında bir yapı geliyor. Anladığım kadarıyla çok uluslu şirketlerin farkı tablolarındaki verilerini Mapping yaparak SQLde yeni bir tablo üzerinde konsolide etmeye yarıyor.
  8. DMF ile yeni zenginleştirmeler var. Excelden aktarım ve  Veri dışarı aktarma  öne çıkanlar.
  9. Perakende için hem kullanıcı ara yüz hemde teknik altyapıda ciddi değişiklikler söz konusu. Perakende modülünün kurulumu ve AX kurulum ekranları değişmiş parametrik olmuş.
  10. Hotfix ve CU güncellemeleri yükleme mekanizması değişmiş. Artık Kullanıcı istediği bileşeni kurup kurmama noktasında seçebilir olacak. Bir hotfix başka bir hotfixe bağlıysa sistem otomatik onu da kuracak.
  11. E-satış ve e-satınalma noktasında önce çıkan 2 nokta sosyal ağlarla ciddi bir entegrasyon gözüme çarptı.
  12. Dynamics CRM ile hazır connector servisleri ve hazır mapping yapıları geliyor. İki ürünün konuşması daha kolay olacak.
  13. Microsoft Dynamics AX windows, IOS ve anroid ile çalışabilecek yeni app‘ler üzerinde yoğunlaşıyor ve bunların sayısını arttıracak. Sistemi olabildiğince mobilize etmeye çalışıyorlar.
  14. Bulut teknolojiSi yeni R3 ve versiyonlarla adını daha çok zikredeceğimiz bir yapı olarak karşımızda duruyor. Her yerde bulut bulut bir gündem olmuş gidiyor bakalım sonu ne olacak.
  15. 36 ülke için hazır lokalizasyon var, Türkiye bu noktada listede yok. Üzüldüm…Bizati ERP birimi başkan yardımcısına sorduk lakin TR operasyonlarının global pazarda düşük bir hacme sahip olduğunu belirterek lokalizasyon yapmadıklarını söyledi. Tayland bile listede varken, Türkiyenin olmaması şanssızlık.

Özet olarak dediğim gibi bu adamların nerede duracağını kestirmek çok zor, Microsoft Dynamics AX ürünü sunduğu bu özelliklerle ve yeniliklerle, çizdiği bu kapsam ve vizyonla temel bir ERPden çok daha öte bir ERP resmini bizlere gösterecek gibi duruyor. Sonuç olarak öğrenilecek yeni çok şey var ! 🙂

Şimdilik hoşçakalın!

 

 

 

 
Yorum yapın

Yazan: 05/03/2014 in Geliştirme

 

Etiketler: , , , , , , ,

Yorum bırakın